Ontzorgen

ontzorgen

Januari, 2017

Het jaar is maar net begonnen en ik krijg weer diezelfde termen in pitches te horen waar ik me al jaren behoorlijk aan irriteer. Aanvankelijk dacht ik, heel naïef natuurlijk, bij het opstarten van een nieuw jaar, dat mensen mogelijk eens een andere benadering kiezen om te vertellen over wat zij aanbieden. Nee dus!

Het gaat met name om het woord ONTZORGEN! Ik hoor het in vrijwel iedere pitch voorbij komen. Ik hoor het de zzp’er zeggen. Ik hoor het de mkb ‘er zeggen. Ik hoor het ook de grote multinationals zeggen. Het is gemeengoed geworden, misschien daarom juist zo irritant. Waarom?

Op de eerste plaats is het zó niet onderscheidend, omdat werkelijk vrijwel iedereen het zegt. Als het keer op keer gezegd wordt, dan kan het effect op de toehoorders volgens mij tweeledig zijn: “daar heb je er weer eentje die beweert te kunnen ontzorgen” of totale apathie en heeft het geen enkele attentiewaarde meer. In beide gevallen niet echt een wenselijk effect.

Op de tweede plaats is de stelling om te ontzorgen totaal overbodig en irrelevant. Immers, we mogen er als toehoorders of potentiële klanten toch gevoeglijk van uit gaan, dat we door het inhuren van de betreffende diensten ook daadwerkelijk ontzorgd gaan worden, toch? Ik bedoel, ik ga er niet van uit dat deze nieuwe diensten geen enkel effect hebben of zelfs dat we er daardoor zorgen bijkrijgen!
Het is even overbodig als je zegt dat je kwaliteitsdiensten aanbiedt. Daar mogen we toch zeker vanuit gaan, dat is toch überhaupt een basisvoorwaarde, maar zeker niet onderscheidend!

Daarom pleit ik ervoor om toch nog eens na te denken over wat nu wèl de toegevoegde waarde van onze diensten en/of producten is, zodat deze wèl beklijft en bovendien wèl aansluit bij de behoefte van onze klanten.
Ik wens u een zorgeloos 2017 toe.